Sluit aan bij de Club

Sport Internationaal

Formula E: De knotsgekke comeback van Di Grassi met zijn Audi in Chili

19 januari 2020

Liefst negen weken na de openingsmanche in Diriyah, in Saudi-Arabië, kwam de FIA Formula E opnieuw in actie. Afgelopen zaterdag was Santiago de Chili de eerste afspraak van een Zuid-Amerikaanse mini-tournee voor de 100% elektrisch aangedreven eenzitters.

Na de kwalificatie was meteen duidelijk dat het geen gemakkelijke opdracht zou worden voor de twee rijders van Audi Sport ABT Schaeffler… Speerpunt bij het merk met de vier ringen, Lucas di Grassi, werd namelijk gehinderd door de crash van Oliver Rowland en moest zich tevredenstellen met de 22e plaats op de startgrid.

In een zeer spectaculaire wedstrijd vol plottwists bevestigde Lucas di Grassi dat hij en Audi zonder twijfel tot de top gerekend mogen worden in dit kampioencshap! De Braziliaan klom gedurende 45 minuten constant op in het klassement. Uiteindelijk besloot hij op de 7e plaats en daarmee wist de kampioen van het derde seizoen FIA Formula E enkele belangrijke punten te sprokkelen voor de tussenstand. Na zijn derde plaats bij de tweede race in Saudi-Arabië prijkt hij daardoor op de 5e plaats in de voorlopige tussenstand, op slechts 14 punten van leider Stoffel Vandoorne.

Voor Daniel Abt werd deze Chileense afspraak er eentje om snel te vergeten. Bij de kwalificaties werd hij gehinderd en uiteindelijk wist de Duitser op te rukken van de 13e plaats op de grid tot de 8e bij het vallen van de zwart-wit geblokte vlag. Daarbij geraakte hij betrokken in enkele felle gevechten die net op het randje van het toelaatbare waren… en soms er net over! Na afloop van de wedstrijd kreeg hij namelijk een straf (wegens het veroorzaken van een aanrijding) die hem deed terugvallen tot de 14e plaats.

Op de Audi’s e-tron FE06 die door het Envision Virgin Racing team werden ingezet, kenden ook Sam Bird en Robin Frijns, net als de rijders in de fabriekswagens, geen eenvoudige zaterdag. De Brit moest de tol betalen voor zijn indeling in de eerste kwalificatiegroep (op een piste die steevast wat vuiler, en dus minder snel, is dan bij de volgende groepen) en besloot de sessie op de 16e plaats. In de eigenlijke wedstrijd legde hij een goed ritme aan de dag, alvorens hij rond werd getikt. Hij verzekerde zich uiteindelijk van het punt van de 10e plaats en het bonuspunt voor de snelste wedstrijdronde, waardoor hij op de 3e plaats in de voorlopige rangschikking voor het kampioenschap blijft. Robin Frijns van zijn kant werd op achterstand gezet na een contact in de aanvangsfase van de wedstrijd. Met een 15e plaats pakte hij in Chili geen punten. Als we het van de positieve kant bekijken, dan kunnen we evenwel stellen dat de Audi Sport-rijder uit het DTM in een gunstigere kwalificatiegroep zal zitten bij de kwalificatiesessie voor de volgende E-Prix, in Mexico, op 15 februari.

*suivez_nous

Inschrijving aan de Newsletter :

Abonnement voor :

Fermer